Tuesday, 10 September 2013

Day 4: Dinner Egg & Ayam unclebob

Lunch tak makan. So balik kerja sangat lapar.
Sementara tunggu husband balik kerja, terpaksa la rebus telur. Buat masak tiga suku. Acctually memang tak minat telur separuh masak atau tiga suku masak atau telur rebus betol-betol tu. Lepas pecahkan telur yang dah tiga suku masak tadi, masuk pulak dalam microwave untuk masak bagi keras sikit. Tapi tetap jugak tak lalu. Then tuang black pepper yang dah ditumbuk banyak-banyak dalam telur tadi sehingga hilang bau telur. Hahaha. Macam hazab je kan. Tapi ok la. Selamat di telan. Hehehe.
Then husband balik, beli kan ayam unclebob tu. Extraaaaaaa pedas! Tpung dan kulit yanh salut pada ayam tak makan. Makan isi ayam jer. Ok la kan. Rasa jugak kesedapan ayam unclebob tu.

Ok itu jer for dinner. Daaaaaaaa........

Monday, 9 September 2013

Day 3: Hi Tea (Terbabas lagi)

Seketul cucuq sayur dan dua potong kecil kek lapis sarawak. Owh.....terpaksa jaga hati mak mertua. Hahahahaha.

Day 3: Lunch Fried Chicken & Fish

Lunch kat restoran ayam kampung. So saya pilih seketul ayam kampung dan seekor ikan keli bersambal tapi sambal tak makan.

Sunday, 8 September 2013

Day 2: Hi Tea (Cheat ~ sorry)

Malas nak citer.
Terlupa sebab teruja.
Makan pisang goreng.

Day 3: Breakfast Fried Chicken

Pagi ni makan ayam goreng dua ketul.
Ketul yang sederhana jer.
Kulit ayam tak makan.

Day 2: Breakfast Murtabak Spinach

Day 1: Dinner Sup Kaki Ayam + Kangkung + Puteri Tomato

My Sabtuday

Dah janji kat diri sendiri nak bawak anak main-main kat sini. So here we go.

Playtown baru dalam AEON Equine.

RM10 for weekdays
RM15 for weekends
Unlimited time
#tak.kisah.tak.pakai.stokin

Ok la tempat ni.
Orang pon x ramai.
Maybe sebab mainan tak banyak sangat kot.
Last time kat Mines ramai sangat.
Tak tergamak nak bagi anak main.

Sesekali ok la.
Kerap sangat kang boring plak.
Pokai pon yer. Hahahaha

Tak boleh manjakan anak dengan kemewahan sangat.
Sesekali sebagai ganjaran ok la kan kan kan.

Ok bye.

Saturday, 7 September 2013

Day 1: Snack time

Untuk dijadikan snack, saya pilih menu untuk ibu berpantang  hehehe.

Senang jer!

Goreng bilis, halia, cili padi, bawang putih.
Goreng secara berasingan dan gaul hasil gorengan dalam satu bekas. Bila otak terpikir junk food, please take this! Healthy and yummy!

Friday, 6 September 2013

Day 1: Minum Pagi Salad Sardin

Nama je minum pagi kan tapi nak bercakap soal makan.  Haha

Ok, minum of coz la air kosong je.

Makan pula saya ambil daun salad dan cicaj dengan sardin leftover semalam dan pagi tadi yang buat murtabak tu. Cicah cicah gitu je bagi rasa sedap. Salad ni sedap, fresh dari cameron highland.

Day 1: Breakfast Murtabak Spinach

Athkin diet ni, maximum intake for carb is 20gm je. So saya pon ikut la nasihat sifu yang ajar makan telur. Walaupun saya ni tak la gemar makan telur.

So saya reka la resipi murtabak spinach ni. (Nugget dalam gambar tu untuk myputeri)

Telur sebiji - pukul sekuat hati hahaha
Bayam tu tak kisah banyak mana suka. Saya memang suka banyak-banyak. Nanti cepat kenyang kan.
Sardin dalam tin tu campur mayonis 1 sudu. Tapi untuk resipi ni just masukkan 2 sudu bancuhan sardin tadi tu. Nak bagi rasa yang menarik selera jer ni.
Pastu saya tambah cili api dan cili besar untuk penambah selera jugak. Hahaha

Then gaul semua tu and goreng dalam non-stick pan. Saya suka goreng depan belakang supaya garing sket. Memang sedap instead of makan telur dadar yang biasa tu.

Selamat mencuba!

#55kg

Athkin Diet

Assalam

Sure ramai yang pernah dengar mengenai athkin diet kan? Ramai tak yang pernah mencuba?

Actually saya sendiri pon sering dengar mengenai athkin diet ni tapi tak pernah cuba untuk mencari info  yang lebih mendalam.

But, bermula semalam, seseorang telah menerangkan mengenai diet ini dengan ringkas dan mudah difahami.

Bermula dengan cubaan saya untuk membeli produk kurus yang hangat di pasaran dengan adik amnah ni. Saya bagitau target saya untuk loose weight sedikit within one week. And the good adik amnah ni advised me to try this athkin diey instead of try produk kurus tu. Katanya target saya untuk reduce 3-4 kg tu boleh di capai without any product.

Then she make a simple explanation bout this diet and i decided to try it.

Athkin diet is simple but need high disipline. Hanya avoid korbohidrat and sugar, pembakaran lemak akan berlaku. Tempoh permulaan adalah 2 minggu.

Ok, insyaAllah saya akan mulakan diet tu pada hari ini! SATURDAY, September 7th, 2013.

Post-post saya selepas ni akan menceritakan menu intake sepanjang tempoh athkin diet. Ya Allah, tetapkan la niatku ini!

Thursday, 5 September 2013

Bumbu Desa Alamanda

Straight to the point...

Tak rekemen langsung sesiapa nak makan kat bumbu desa alamanda. Memang tak best sangat sangat sangat.

Layanan dari waiter memang la five stars tapiiiiii makanan outtttttt.

Udang lembik macam udang lama.
Cendol pon tak sedap
Tempe pon rasa macam tempe lama

First and last time makan kat sana.

Sekian.